Po výbuchu není ani památky, dům je zcela opravený

24.02.2014 11:46

Po pěti měsících od okamžiku, kdy Šumbarkem otřásl výbuch plynu na Jarošově ulici, už je bytový dům s popisným číslem 767 zcela opravený.

Celkové náklady na opravu domu přesáhly 4 miliony korun. „Museli jsme zdemolovat celé čtvrté patro včetně střechy, dostavět zdi, novou střechu, zabudovat nová okna a inženýrské sítě a opravit fasádu,“ vyjmenovává ředitel správy majetku RPG Byty Zdeněk Vozník. Nutná byla také oprava bytů ve třetím patře a nová elektroinstalace společných prostor.

Bez ohledu na výbuch v Havířově společnost RPG Byty zavedla několik preventivních opatření, aby se situace neopakovala. „Ve všech volných bytech jsme demontovali plynoměry a zazátkovali rozvody plynu. V bytech s plynovými spotřebiči jsme provedli jejich kontroly a zkontrolovali taky odvětrání místností. V bytech, kde jsou karmy, plynové kotle a spotřebiče na tuhá paliva, jsme nechali namontovat detektory oxidu uhelnatého,“ říká Zdeněk Vozník.

Ve vchodech nově visí vývěsky s žádostí, aby nájemníci zavírali vstupní dveře a v době od 22 do 6 hodin zamykali vchodové dveře. „Všichni by si měli hlídat, koho do domu pouští,“ dodává.

Je totiž potřeba připomenout, že pachatel výbuchu (bývalý čtyřiačtyřicetiletý nájemník), který nelegálně pobýval v prázdném bytě a na jehož přítomnost nikdo z nájemníků neupozornil, byl policií obviněn z obecného ohrožení a nyní čeká na zahájení soudního řízení.