Šumbark ožil. Nadšenci uspořádali streetballový turnaj

22.05.2014 22:28

Občanské sdružení Šumbarák připravilo pro děti z havířovského Šumbarku streetballový turnaj.  Byla to další akce, kterou iniciovali místní nadšenci, již se snaží povzbudit komunitní život v této lokalitě.

Čtyři týmy tvořené místními dětmi a dva profi basketbalisté. Děti, z nichž mnohé nevytáhnou ze sídliště Šumbark celý rok paty, měly ve středu odpoledne slušnou atrakci. Zaházely si na koš s opravdovými hráči a naučily se dokonce několik fíglů s míčem. Roman Halík, 216 cm vysoký basketbalista, který část své aktivní kariéry strávil v NH Ostrava, byl pro kluky a holky ze Šumbarku možná tím nejvyšším člověkem, kterého kdy viděli. Zkoušeli si s ním zahrát i „tři na jednoho“, ale spíš to připomínalo souboj mravenců s obrem. Když si pak na lavičce všichni utírali zpocená čela a zapíjeli horko minerálkou, čelil Halík otázkám na svou výšku i profesionální kariéru. Někteří se dokonce ptali, proč se stal veganem a jestli mu nechybí energie.

Hlas moderátora Davida Klimši přilákal na hřiště i spoustu kolemjdoucích, kteří se po hrací ploše sice neproběhli, ale akci s povděkem kvitovali. „Někteří příchozí opatrně našlapovali, jako by si nebyli jistí, zda mohou. Na podobné akce tu lidé stále nejsou zvyklí. Chceme, aby viděli, jak je to fajn a aby se třeba příště také zapojili,“ říká předseda sdružení Šumbarák Miroslav Mynář.

Turnaj podpořila také Nadace OKD, RPG Byty, ZŠ Jarošova a ZŠ Školní a Armáda spásy.

O co se snaží Šumbarák dlouhodobě

Šumbarák je občanské sdružení, jehož členy jsou obyvatelé Šumbarku, podnikatelé i neziskové organizace. Cílem Šumbaráku je zlepšit komunitní život na sídlišti starý Šumbark a změnit jeho roky zažitou špatnou pověst, která v samotném důsledku všem škodí.

Šumbarák za své více jak dvouleté působení uspořádal řadu akcí. Vždycky se snažil propojit různé skupiny obyvatel, aby se lépe poznaly a pochopily. Například důchodce a děti, klienty Armády spásy a místní základní školu, maminky a pejskaře atd. Snaží se tak bourat zažité názory, které mají tyto skupiny obyvatel na sebe navzájem. Například babičky z místního klubu důchodců už netvrdí, že romská mládež je k ničemu, když jim školáci ze zdejší školy připravili dojemný program na Den matek. Děti zase snáz pochopí, že za vrásčitým pohledem důchodce se mnohdy skrývá silný životní příběh, a proto si zaslouží úctu.

Šumbarák plánuje ve svých aktivitách pokračovat. V červnu pořádá pro místní seniory zájezd do Arboreta. „Vnímáme, že se sami nikam nedostanou a zájezd jim město proplatí jen jednou ročně. Dětem plánujeme zprostředkovávat streetballové tréninky a pořádat různé soutěže jako byla například soutěž o nejhezčí fotografii ze Šumbarku,“ dodává Mynář.