Kritika ano, ale zameťme si nejdřív před vlastním prahem!

17.02.2014 09:06

Velmi nás těší přibývající ohlasy i velký nárůst návštěvníků naší facebookové stránky.  Rádi bychom připomněli, že o. s. Šumbarák je zájmové sdružení, v němž se všichni naši členové angažují dobrovolně a bez nároku na odměnu. Posláním sdružení je POMÁHAT - ať již v otázce bydlení, volnočasových aktivit pro děti, seniory a další skupiny obyvatel Šumbarku, organizace úklidů či shánění veřejných grantů - např. na výstavbu hřiště. A máme za to, že výsledky naší dvouleté činnosti opravdu nejsou zanedbatelné.

Posláním sdružení není vychovávat děti, učit obyvatele lokality slušnému chování ani uklízet nepořádek, který udělali jiní. V tomto smyslu jsou myslím negativní reakce přehnané a je třeba si nejprve zamést před vlastním prahem. Rozhodně si nemyslíme, že řešením je odstěhovat se a na vše rezignovat, stěžovat si a kritizovat a nepřinášet vlastní návrhy na zlepšení, nezapojovat se. V takovém případě by byla činnost sdružení zcela nesmysluplná a nemístná.

Žijeme v době občanské společnosti, kdy si každý může vybrat, kde a jak bude žít a jak se sám zasadí o to, aby místo, kde žije, bylo pěkné a rozvíjelo se. V tomto smyslu není možné pouze ukazovat na druhé a říkat "to oni, to kvůli nim".

Netvrdíme, že situace na Šumbarku je ideální, kdyby byla, naší činnosti by nebylo třeba, ale situace se mění a to k lepšímu. A každý obavytel, který uklidí po svém psovi nebo ráno při odchodu do školy nebo práce za sebou zamkne vchodové dveře, papírek od svačiny vyhodí do koše místo na zem, s úsměvem pozdraví svého souseda, k tomu svou troškou přispívá. A my za to děkujeme a doufáme, že takových obyvatel Šumbarku bude jen přibývat!